Praktische zaken

Rondom het laatste afscheid moet in een kort tijdbestek veel geregeld worden. Samen bepalen wij wat er allemaal gedaan moet worden. We bespreken wat u zelf wilt verzorgen en waar u mijn begeleiding bij nodig heeft.

  • Laatste verzorging

De overledene krijgt  op liefdevolle wijze de laatste verzorging door u en uw familie of door professionals eventueel samen met u. U verzorgt in ieder geval de kleding.

  • Opbaring

U kunt kiezen om de overledene thuis op te baren of in een rouwcentrum.  Als de overledene thuisblijft, zorg ik voor de benodigde spullen. Gaat de overledene naar een rouwcentrum, dan bespreken we samen naar welk rouwcentrum de overledene gaat en de mogelijkheid tot afscheid nemen.
U maakt uit het aanbod de keuze van de kist of wade.

  • Aangifte burgerlijke stand

Van overlijden moet aangifte worden gedaan bij de burgerlijke stand. In principe zorg ik hiervoor, tenzij u dat graag zelf wilt doen.

  • Convocatie en advertentie

Samen maken we een convocatie, die past bij de overledene. U denkt mee met de tekst en de eventuele foto of het plaatje. Ik zorg dat de kaart er op tijd prachtig uit komt te zien, u zorgt voor de adressen.
Wilt u een advertentie in een krant, dan verzorg ik die voor u.

  • De afscheidsceremonie

Samen zorgen we voor een passende afscheidsceremonie. Er is veel mogelijk. Samen overleggen we hoe de invulling van het afscheid zal zijn. Onderdeel van het afscheid is de keuze om te cremeren of te begraven.